Länsi-Kymen Kulttuuritie

Iitti ja Kausala (Kulttuuritien kohteet 51-83)

Iitissä nautitaan maaseudusta sekä Kymijoen järvien ja rantojen kauneudesta

Kulttuuritiereitin pohjoispäässä Elimäen ja Etelä-Iitin viljavat peltomaisemat muuttuvat Kymijoen järvien ja Salpausselän harjujen muodostamaksi monimuotoiseksi luontokokonaisuudeksi, jota rikastuttavat myös jylhärantaiset koskialueet ja jääkausien höyläämät, mutta yhä ylväästi pystyseinäiset ikivanhojen vuorten tyviosat.

Maakansan, Sääskjärven ja Perheniemen kylät

Iitin kunnan nykyiset alueet on perinteisesti jaettu eteläpuolen Maakansaan ja pohjoispuolen Vesikansaan, sillä pitäjän eteläisimmistä osista tultiin Iitin kirkolle maitse ja pohjoisemmista osista vesireittejä pitkin kirkkoveneillä. Vanha viitoitus kirkolta järvien kirkkovenevalkamiin on yhä käytössä.

Karralan kotiseututalo (51)

Myllymäentie 32, 47310 Haapakimola Puh. 045 232 6242 / Irma Napola

Taloa ylläpitää Iitin kotiseutuyhdistys. 1700-luvulla rakennetun komean rakennuksen arvokasta sisustusta ja piharakennuksia esitellään kesän tapahtumapäivinä, mm. 5.8. Kansallispukujen tuuletuspäivänä ja muulloin ennakkoon sopien.

Maakansan alueeseen kuuluu viisi kylää, joista Haapakimolan kylä sijaitsee Elimäen suunnasta ajaen Kausalaan vievän lyhimmän asfalttitien varressa. Kulttuuritien pääreitti kiertää Etelä-Iitissä hieman pitemmän matkan Sääskjärven rantamaisemien ja Perheniemen kylän kautta.

Maakansan Seuratalo (52)

Kimonkyläntie 134, 47310 Haapa-Kimola Puh. 0400 151 889
Maakansan kyläyhteisön keskukseen kokoonnutaan viettämään yksityisjuhlia, järjestämään tapahtumia ja hoitamaan yhteisiä asioita.
 

Kivirinteen tila (53)

Vuokkolantie 47, 47310 Haapakimola Puh. 0400 945 616

Sen 1,5 ha:n puistomainen pihapiiri tunnetaan monipuolisesta kasvi-, pensas- ja puulajikkeistostaan. Vanhassa luhtiaitassa on näytteillä Margit Peltolan maalauksia, keramiikkaa ja mosaiikkitöitä. Vapaa pääsy.Avoinnavaltakunnallisina Avoimet Puutarhat -päivinä ja muulloin ennakkoon sopien.

Iitin Sääskjärvi (54)

Sääskjärven ja sen rantojen avarat näkymät yllättävät laajuudellaan. Järveen työntyvien niemekkeiden uimarannoille, Perheniemen lintutornille ja Kustaa III:n muistokivelle on järveä kiertävän rantatien varresta opasteviitoitus. Kesän jälkeen lintubongareita ihastuttavat jokasyksyiset tuhansien tundrahanhien yöpymiset ja ruokailut Sääskjärvellä ja sitä ympäröivillä pelloilla. Backmanin rautakaupalle tultaessa retkeilijöille suositellaan edestakaista ajelua em. rantatielle ja Perheniemen kylän puolelle.

Perheniemen opisto (56)

Opistontie 15 B, 47450 Perheniemi Puh. 05 757 4100

Karjalan Kannakselta sodan alta Iittiin muuttanut 90-vuotias evankelinen Perheniemen opisto järjestää moniteemaisia kesäkursseja ja tarjoaa niiden aikana edullista kesämajoitusta ja mm. juhlatiloja vanhassa Perheniemen kartanomiljöössä historialtaan rikkaalla Sääskjärven ranta-alueella.

Kesällä 2017 ohjelmistossa ovat Iitin Musiikkijuhlien aikaan kesäkuussa järjestettävän nuorten musiikkileirin lisäksi mm. Musiikki polkuna omaan tarinaan -kirjoittajakurssi 10.-14.7., Avioliiton ja yhteyden rakentumisen viikko 24.-28.7., Syksyn talkookurssi 7.-11.8. ja Rukoustanssileiri 18.-20.8.

Haaviston Seuratalo (57)

Kuninkaantie 847, 47450 Perheniemi Puh. 040 501 4256

Perheniemen kylän kesäaktiviteettien toinen keskus. Sen sisällä, pihapiirissä ja kesäterassilla järjestetään vaihtelevaa ohjelmaa ja kesäperjantaisin 3.6. alkaen mm. iltatori klo 18.

Sääskjärven ympäripyöräily 29.6. ja Kylätanssit 14.7.

Seuratalon vieressä sijaitsevalla mäntykumpareella pienen lähdelammen äärellä Kustaa III:n sotilaat pitivät 1780-luvun lopun sotakesinä huoltoleiriä Venäjän vastaisen Kustaan sodan rintamalinjan takana. Vanhan leiripaikan keskelle on pystytetty Kustaa III:n muistokivi.

Sääskjärven länsirannalla Perheniemen kyläyhdistys ylläpitää suosittua lintutornia. Sääskjärvi on tunnettu Jäämeren hanhien levähdyspaikka syysmuuton aikana. Järven ympäri voi ajaa polkupyörillä.

Sääskjärven länsipuolen kohteet

Design Paula Noponen & Perttu Rista Myllylän kansakoulu (58)

Riutanpääntie 11, 47450 Perheniemi Puh. 040 776 4042

Koulun tiloissa kannattaa käydä tutustumassa keraamikko Paula Noposen ja puumuotoilija Perttu Ristan työpajoihin ja tuotemyymälään. Sääskjärven länsirannalta on matkaa noin 4 km Metsälän suuntaan.

Kesäisin pariskunta keskittyy työnsä ohella tapahtumien järjestämiseen sekä perennapuutarhansa hoitamiseen. Valkosipulin viljely ja jalostaminen kuuluu puutarhan erikoisuuksiin.

Lisätietoja Myllylän kansakoulun kaikista tapahtumista avautuu Kulttuuritien nettikartan viereisestä kohdenimien listasta Myllylän kansakoulun nimeä klikkaamalla.

Iitin kunnan keskustaajama Kausala

Iitin kuntakeskus Kausalan aluetta halkoo Lahden ja Kouvolan välinen rautatie sekä Tampereen, Lahden ja Kouvolan välinen Valtatie 12. Länsi-Kymen Kulttuuritien reitti Sääskjärveltä etelästä risteää Valtatie 12:n kanssa Kausalan ABC:n kohdalla ja jatkuu kiertoliittymästä pohjoiseen kohti Iitin Kirkonkylää.

Kausalan tori (60)

Torilla pidetään markkinat joka kuukauden ensimmäisenä arkitiistaina klo 7-14. Lisäksi toukokuulta syyskuulle on jokaisen kuukauden yksi lauantai varattu teemoitetulle toripäivälle. Iitin markkinaperinne ulottuu yli 130 vuoden taakse. Toripäiviä kesäkaudella myös lauantaisin ja iltatorit kesäkuukausien 2. ja 3. keskiviikko.

Iitin kirjastotalo ja sen näyttelytila Kirmo (61)

Kausansaarentie 3, 47400 Kausala Puh. 040 483 3800

Alvar Aallon ja Viljo Revellin toimistoissa nuorena työskennelleen arkkitehti Arto Sipisen suunnittelema Iitin kirjastotalo on suomalaisen nykyarkkitehtuurin mestarityö vuodelta 1992. Sen monitoimitilana käytettävästä selkeäpiirteisestä Kirmo-salista on tullut myös suosittu näyttelytila, jonka monipuolinen ohjelmisto kattaa koko vuoden.

Iitin Ravilinna, ravirata ja Helluntairavit (62)

Kymentie 2, 47400 Kausala Puh. 050 388 4228

Iitin ensimmäiset ravikilpailut nähtiin jo vuonna 1870 Kirkkojärven jäällä ja nykyinen ravirata rakennettiin 1924. Kunnianosoituksena pitäjässä harjoitetulle hevoskasvatukselle ja -valmennukselle raviradan ja sen viereisen liikuntahalli Ravilinnan edustalla on Miina Äkkijyrkän veistämä patsas Iitin tunnetuimmasta hevosesta, Kaarlo Partasen viisinkertaisesta 1970-luvun ravikuningasori Vieteristä.

Perinteisin ja odotetuin totoravitapahtuma on Kausalan Helluntairavit.

26.8.2017 Suuri toritapahtuma Ravilinnassa ja sen pihapiirissä, oheisohjelmana mm. musiiikkia, jumppaa ja
kylien välinen köydenvetokilpailu.

Iitin ortodoksinen tsasouna

Keskikatu 4, 47400 Kausala Esittelyt: Puh. 05 388 8399

Iitin ortodoksinen tsasouna sijaitsee keskellä Kausalaa suurten hopeapajujen, kuusirivistön ja ruusupensaiden suojassa. Se valmistui 2003 ja on pyhitetty Neitsyt Marian syntymän muistolle. Vuosipäivän praasniekkaa vietetään 8. syyskuuta.

Radansuun kylän ja Iitin Kirkonkylän alueet

Kuntakeskus Kausalan pohjoispuolisten järvien ympäröimällä harjulla sijaitseva Iitin kirkonkylä valittiin Suomen kauneimmaksi kyläksi Yleisradion ja Matkailun edistämiskeskuksen vuonna 1990 järjestämässä yleisöäänestyksessä. Kirkonkylän pohjoispuolella Pyhäjärven Hiidensaaressa kohoaa muinainen linnavuori.

Iitin Maatilatori (63)

Kymenrannantie 1, 47400 Kausala. Puh. 0400 712 202

Myös Kausalasta kirkonkylään vievän maantievarren näkymät ja palvelut tarjoavat kävijöille hienoja elämyksiä. Tien vetovoimaisena alkuetappina palvelevat Iitin Maatilatori ja Lihatori, leivonnaiskahvila sekä Kalatori niiden pihapiirissä,

Tarjolla on kaikkina sesonkeina monipuolinen valikoima tuoretuotteita ja maaseudun muuta hyvää lähiruokaa ja runsas valikoima käsitöitä yhteensä yli 100:lta ruuan tuottajalta ja käsitöiden valmistajalta.

Pitokartano Kurjenmiekka (65)

Harjuntie 7, 47400 Kausala Puh. 044 777 7474.

Pitokartano järjestää tiloissaan tapahtumia ja kestitsee ruokailijat ja juhlavieraansa ammattitaidolla ja A-oikeuksin. Kurjenmiekka tunnetaan myös kansallisten juhlapyhien yhteyteen toteutetuista suosituista juhlalounaistaan ja pitopalvelusta.

Tilausravintolan avarissa saleissa voidaan palvella kerrallaan jopa 300 asiakasta. Yksittäisiä saleja myös 30-75 hengelle. Pihalampi ja -terassi sekä suihkulähde ja huvimaja lisäävät kesäjuhlien ja ohjelmailtojen tunnelmaa.

Lomakivi (67)

Lomakiventie 4 A, 47400 Kausala Puh. 040 534 0755

Järvikannaksella aivan golfkentän ja Urajärven uimarannan vieressä Lomakiven matkailutila tarjoaa majoitus-, juhla- ja kokouspalveluja tilauksesta. Lomataloissa on 40 vuodepaikkaa. Päärakennuksen tuvassa olevan kappalainen Jordan Eerikinpoika Peuroniuksen sukutaulun mukaan tilan peltoja viljellään jo 13. sukupolvessa. Nykyisin Lomakiven elämää värittävät myös omat raviponit.

Pohjanmäentien Hyvinvointi Oy:n hevostila (68)

Pohjanmäentie 14, Puh. 040 744 8866

Lomakiven ja Iitti Golfin vieressä sijaitsevalla tilalla on kuusi koulutettua hevosta ja kolme ponia, joille voi varata ratsastus- ja talutusratsastustunteja. Lisäksi tila on erikoistunut sosiaalipedagogiseen talli- ja ratsastustoimintaan, jolla pyritään ehkäisemään esim. nuorten syrjäytymistä sekä lisäämään hyvinvointia ja sosiaalista kasvua tukevia yhteisöllisiä aktiviteetteja hevoshoidon kautta.

Urajärven uimaranta (69)

Uimarintie 7, 47400 Radansuu (Iitti)

Lapsiystävällinen, hyvin hoidettu Iitin kunnan yleinen uimaranta aivan Kulttuuritien reitin vieressä.
Pukuhuoneet naisille ja miehille, iso laituri, pallopelikenttiä, veneiden vesillelaskuluiska ja matonpesu-
paikka. Vieressä myös jousiammuntarata sekä Iitti Golfin golfrata.

Saukonkallion tanssilava (70)

Urajärventie 269A LAVAINFO: 040 548 6806

Hieman etelämpänä Urajärven rannassa nautitaan 13.6.-17.8. maanantai-iltoina ja Juhannusaattona perinteisen tanssimusiikin rytmeistä Saukonkallion tanssilavalla. Tanssiyleisön valtakunnallisessa äänestyksessä 65 vuotta toiminut Saukonkallion lava ja sen sijainti arvioitiin kaikkiaan yli 70 tanssipaikan joukosta 14. kauneimmaksi. Lavakahviota ylläpitää Iitin Pyrintö ry.

Tanssiohjelma: 12.6. Teemu Roivainen & Energia, 19.6. Leif Lindeman & Avec, 23.6. Teuvo Oinas & Kiintotähti, 3.7. Aki Samuli & Fantasia, 10.7. Sinitaivas, 17.7. Ippe Mansikan orkesteri, 24.7. Pekkaniskan Pojat, 31.7. Finlanders, 7.8. Hurma ja 14.8. Teemu Roivainen & Energia.

5.8.2017 Kansallispuvun tuuletus! -tapahtuma Saukonkallion tanssilavalla. Suomalaisen kansallispuvun juhlapäivää vietetään kansallispukuja esitellen, kunnostaen ja tuunaten sekä tanssien ja musiikkia Urajärven rantalavan kauniissa miljöössä kuunnellen. Kahvio ja picnic-mahdollisuus.

Iitti Golf (71)

Iitintie 684, 47400 Kausala Puh. 05 544 4400

Maisemallisesti sykähdyttävin tienkohta ennen Kirkonkylää on kahden järven välisille vanhan Niskaportin tilan pelloille ja harjun rinteille rakennettu Iitti Golfin 18-väyläinen kenttäalue. Matkailijatkin voivat käydä golfkeskuksessa vaikka kahvilla ja katsomassa pelaajien suorituksia sekä suojeltuja Niskaportin vanhoja rakennuksia ja perinnemaisemaa. Halutessaan voi kokeilla kentän harjoitusradalla myös omia mailataitojaan tai osallistua alkeiskursseille.

Iitin Musiikkijuhlat järjestää vuosittain kesäkuussa kaksi konserttia golfkeskuksen vanhassa Puimalassa.

Iitin kirkko (72)

Jos kirkolle ajaessa et ole malttanut pysähtyä edes limonadille, niin viimeistään perillä on syytä jalkautua kävelylle ja pistäytyä vaikka 1950-luvun kioskilla ostamassa hyvää tötteröjäätelöä!

Iitin kirkkopitäjä irrotettiin Hollolan seurakunnasta omaksi seurakunnakseen Ruotsin kuningas Kustaa Vaasan päätöksellä vuonna 1539 ja siihen kuului pitkän aikaa lähes koko Pohjois-Kymenlaakson alue.

Punaseinäinen Iitin puukirkko on kellotapuleineen vaikuttava nähtävyys ja samalla Iitin Musiikkijuhlien päänäyttämö. Se valmistui aiemmin tuhoutuneen ensimmäisen kirkon tilalle rakennusmestari Taavi Juhonpojan johdolla vuonna 1693. Kirkon mallina lienee ollut Tukholman Katariinan kirkko, ja rakennusteknisenä erikoisuutena on sen korkea auma-katto, joka taittuu alaosiltaan ulospäin. Perimätiedon mukaan kirkko joutui 1700-luvun alussaisonvihan aikaan venäläisten joukkojen hevostalliksi. Kirkon ulkoseinät ovat olleet punaiset vuodesta 1811 alkaen. Peruskorjauksessa v. 1913-14 kirkon alle rakennettiin uusi kivijalka ja v. 2010 toteutettiin mm. iso katto-remontti. Taidemaalari Felix Frangin (1862-1932) suurikokoinen alttaritauluJeesuksen ristiinnaulitseminen on vuodelta 1917.

Kirkko on kesällä 2017 avoinna yleisölle 6.8. asti ke-pe klo 12-18 ja su 12-15. Kirkko on opastetusti avoinna yleisölle.Kirkon esittelyt voi varata Kirkkoherranvirastosta, puh. 050 829 3323 ma-pe klo 9-12.

Iitin Musiikkijuhlat(73)

Tämä festivaali on vakiinnuttanut huippuesiintyjineen ja muinaisen Hiidenvuoren laella järjestettävine yökonsertteineen asemansa yhtenä Finland Festivals -ketjun kiinnostavimpana musiikkitapahtumana. Kesällä 2016 juhlat järjestetään 15.-18. kesäkuuta.

Iitin kirkko on juhlien päänäyttämö. Lisäksi konsertteja on järjestetty Iitti Golfin Puimalassa, Maailman-perintökohde Verlassa ja Kuusankoskitalossa Kouvolassa sekä Taidekeskus Taarastissa Nastolassa.

Kesällä 2018 juhlat järjestetään 13.-16.6./p>

lltakonsertit Iitin kirkossa alkavat to ja pe 16.-17.6. klo 19, la 18.6. klo 18 ja Hiidenvuoren yökonsertti 18.6. klo 23 (sateen sattuessa Iitin kirkossa). Jukka Perkon konsertit Verlan tehdasmuseossa ke 15.6. klo 18 ja 20. Iitti Golfin puimalassa Skandinaviska Fest -konsertti pe 17.6. klo 15 ja Skandinaviska Fest 2 la 18.6. klo 14.

Musiikkijuhlien ja Länsi-Kymen Kulttuuritien kaikkien muidenkin kohteiden kotisivut avautuvat klikkaamalla näiltä verkkosivuilta Kulttuuritien reittikartan viereisiä punavärisiä kohdenimiä.

Iitin kesäteatteri (74) ja Museomäki

Kirkonkylän Museomäellä Iitin Harrastajateatterin esitykset nauttivat runsaan yleisön suosiota. Näyttämö on rakennettu Iitin museon viereen. Museo sijaitsee v.1830 valmistuneessa viljamakasiinissa. Perusnäyttelyssä pääasiassa monipuolista talonpoikaisesineistöä. Alueella on lisäksi luhtiaitta ja vanha riihi hevoskiertoineen. Museo on avoinna heinäkuussa.

Kesäteatterissa nautitaan Iitin Harrastajateatterin ja Maakansa Brothersin esittämästä Juice Leskisen elämästä kertovasta rockkupletista "Ollaan ihmisiksi".

Esityspäivät ovat pe 7.7., su 9.7., ti 11.7., ke 12.7., to 13.7., su 16.7., ti 18.7., ke 19.7., to 20.7., su 23.7., ma 24.7., ti 25.7., ke 26.7., pe 28.7. ja la 29.7. Varaukset ja tiedustelut numerosta 0400-998623

Kirkonkylän Kylätalo(75)

Kymentaantie 1, 47520 Iitti Puh. 040 483 3781 (talon aukioloaikoina 31.8. asti)

Talossa vallitsee aina lämminhenkinen ja vilkas hyörinä. Sen kotileivonnaisia tarjoavassa kahvilassa ja terassilla käyvät vaihtamassa tuoreimpia kuulumisia myös Iitin 3000 kesämökin ja lomahuvilan asukkaat. Samalla katsotaan talon toisen päädyn näyttelyt ja tehdään ostoksia Iitin käsityöläiset ry:n Suvipuodista.

Kylätalon kesänäyttelyt 2017: 16.5.-19.6. Näkyvä ääni -näyttely, 4.-17.7. Iitin Taideseuran vuosinäyttely, 18.-31.7. ”SIIVILLÄ”-näyttelyssä Iina Helander, Riitta Liski, Paula Noponen, Margit Peltola ja Päivi Raatikainen, 1.8.-14.8. MISTÄ TULEN…MINNE MENEN? Arja Okkosen elämäkertanäyttely sekä 15.-31.8. Vitrum – metallum, Lasi – metalli Marjut Kalin-Eloaho ja Merja Salminen.

Mukulanlahden lintutorni (76)

Lintutornille ja sen viitoitetulle laituri- ja pitkospuupolulle Iitin Urajärven rantaan on Kirkonkylän Kylätalolta vain runsaan kilometrin matka Kuusankosken suuntaan. Lukuisten ruovikossa pesivien vesi- ja pikkulintujen ohella kameran eteen voi syöksähtää jopa kalasääski.

Hiidenvuori (77)

Hiidensaarentie, 47610 Hiidensaari

Maanteitse Iitin Musiikkijuhlien yökonserttien järjestämispaikalle Hiidensaareen on matkaa 14 km Kymentaan kylän kautta. Tieviitoitus jatkuu Hiidensaaressa vuoren pysäköintipaikalle ja saaren taaimmaiselle retkeily- ja uimapaikalle asti. Ensimmäisen kerran Iitin muinaisella linnavuorella järjestettiin yleisölle suuri taidejuhla 5.7.1914. Päävastuun järjestelyistä kantoivat Mankalan taiteilijajoukosta oopperalaulaja, prof. Wäinö Sola ja Kansallisteatterin näyttelijät Evert ja Kirsti Suonio.

Näyttelijäryhmä esitti näytelmän Hiiden vuoren vihkiäiset, ja kuten nykyistenkin Iitin Musiikkijuhlien aikaan yhä tehdään, vuoren rinteelle kannettiin jo silloin laulajien esitysten tueksi säestyspiano. Vihkiäisjuhlaan saapui veneillä ja laivoilla peräti noin 3000 hengen yleisö.

Valitettavasti esitysperinne katkesi heti moneksi vuodeksi, sillä elokuun alussa 1914 Euroopassa syttyi 1. maailmansota ja sen synnyttämässä koko Eurooppaa järisyttäneessä yhteiskunnallisessa murroksessa mm. Venäjän vallankumous 1917 ja Suomen itsenäistymisen jälkeinen verinen kansalaissotamme 1918.

Bertolt Brecht Hella Wuolijoen vieraana Iitissä

Hiidenvuoren kesäjuhlaa yritettiin elvyttää 1930-luvulla mm. Iitin Suojeluskunnan ja Iitin Lyöttilästä Marlebäckin kartanon v. 1920 ostaneen Hella Wuolijoenkin toimesta. Hän lainasi vuorelle rahdattavaksi jopa kartanonsa flyygelin konserttipianoksi.

Marlebäckin tiluksilla koettiin monella tavoin jännittäviä hetkiä Talvisodan jälkeisen välirauhankin aikana. Kesällä 1940 Hella Wuolijoki kestitsi siellä yli kuukauden ajan kansallissosialistisesta Saksasta maanpakoon jo v.1933 lähtenyttä marxilaista ystäväänsä Bertolt Brechtiä ja tämän vaimoa, kahta lasta, sihteeriä ja Tanskasta mukaan lähtenyttä rakastajatarta. Yli vuoden kestäneen Suomessa olonsa aikana ja ennen Yhdysvaltoihin siirtymistään Brecht sai valmiiksi näytelmänsäSetsuanin hyvä ihminen sekä pitkälti Hella Wuolijoen valmista tekstiä käyttäen näytelmänHerra Puntila ja hänen renkinsä Matti. Wuolijoki myi kartanonsa syksyllä 1940.

Pohjois-Iitin jokiosuus ja Kymijoen vesivoimalaitokset

Kun Kaurakosken voimalaitos patosi 1950-luvun alussa Kymijoen Mankalan kosket, joen ylävirta rauhoittui, vedenpinta nousi ja vesialue laajeni järviksi jokiväylän lähialueiden painanteisiin.

Mankalan alapuolisen Leininselän suvantojärven jälkeen Kymijoen virtaus kääntyy Iitin Kirkkojärvellä suoraan pohjoiseen ja Virtasalmen sillan pohjoispuolella kanootti- ja veneretkeilijöille avautuu yli 7 km:n pituinen Pelinginselkä. Urajärven Mukulanlahdelta on myös vesiyhteys Pelinginselälle, jonka pohjoispäässä Kymijoki kaartuu Hiidensaaren editse itään Jaalan Pyhäjärveen ja siellä Mäntyharjun reitiltä runsaasti lisävettä saatuaan jälleen kohti etelää Kuusankosken tehdasaluiden suuntaan.

Tukinuitto lopetettiin Kuusankosken alapuolisella jokiosuudella vuonna 1966 ja joen yläjuoksulla v. 2002. Mankalan vesivoimalaitoksen ja Kuusankosken Voikkaan tehtaan voimalaitoksen välillä ei ole yhtään patoa. Kaikkiaan Kymijoen vajaan 150 kilometrin pituisen jokiuoman varressa Vuolenkosken ja Itämeren välissä on 12 vesivoimalaitosta ja useita säännöstelypatoja.

Iitin Hiidensaaren pohjoispuoliselta Pyhäjärveltä avautuu vesiväylä myös luoteeseen Kimolan suljetulle tukinuittokanavalle. Vireillä on hanke kanavan kunnostamisesta ja veneilyväylän avaamisesta Pyhäjärveltä Heinolan Konnivedelle, jonka Iitin puoleisissa laivareitin saarissa on kivikautisia kalliomaalauksiakin. Heinolasta järviyhteys jatkuu lukuisille Ruotsalaisen lahdelmille ja laivareittinä Kalkkisten kanavan kautta Keski- ja Pohjois-Päijänteelle ja Keitele-järvelle sekä Vääksyyn Etelä-Päijänteelle ja Lahden Vesijärvelle.

Kymijoen Leininselän eteläranta, Mankalan koskialue ja Kymijoen ylävirran alue

SF-Caravan Leininranta (78)

Siestantie 7, 47400 Kausala Puh. 040 833 5730

Caravanalue sijaitsee 3 km:n päässä Kausalasta Lahteen päin. Leininrannassa järjestetään karavaanareille useita kesätapahtumia ja alue kuuluu Caravan Huiput -ketjuun. Kausipaikkojen lisäksi käytössä on 35 vierasvaunupaikkaa, oma uimaranta, vuokraveneitä ja hyvät sauna-, keittiö- ja oleskelutilat.

Neste Kausalan Matkakeidas (79)

Sitikkalantie 5, 47400 Kausala Puh. 05 326 0448

Matkakeidas on Lahden ja Kouvolan välisen valtatien monipuolisin taukopaikka useine eri palveluineen. Aiempaa laajemmassa ruokailusalissa on tarjolla aamiaisajan jälkeen herkullinen noutopöytä, uudistunut a la carte -lista sekä täysi valikoima Kotipizzan ja Hesburgerin pizza- ja hampurilaisannoksia. Ammattiautoilijoidenkin suuresti suosima liikenneasema myymälöineen avautuu joka aamu klo 05.

Mankalan kosket ikuistettiin Suomen taiteen ja elokuvan historiaan

1950-luvun alkuun asti vapaana virranneet Mankalan kosket on ikuistettu 1800-luvun lopulla useisiin Suomen taiteen kultakauden maalauksiin ja yli kymmeneen 1900-luvun alkuvuosikymmenten elokuvaan. 1900-luvun alkuvuosina Mankalaan muutti kesäasukkaiksi taiteilijayhteisö, jonka keskeisiä jäseniä olivat oopperalaulaja, prof. Wäinö Sola ja Kansallisteatterin näyttelijät Evert ja Kirsti Suonio. Sola perusti mm. Aino Acktén, Edvard Fazerin ja Oskar Merikannon kanssa Helsinkiin v. 1911 Kansallisoopperan edeltäjän Kotimaisen Oopperan, jonka nimi vaihdettiin v.1915 Suomalaiseksi Oopperaksi.

Helsinkiläisen Atelier Apollon omistaja, valokuvaaja K.E. Ståhlberg oli vuonna 1904 hankkinut Pariisista elokuvakameran ja elokuvafilmiä ja useiden kokeilujensa jälkeen kuvannut Mankalan koskistakin kaksi dokumenttielokuvaa. Niistä jälkimmäinen esitettiin maamme ensimmäisenä matkailumainosfilminä Berliinin suuressa matkailunäyttelyssä v. 1911 nimelläFinland.

Kun Tauno Palo oli hukkua Mankalanvirtaan…

Vähän aiemmin K.E. Ståhlberg, presidentti K.J. Ståhlbergin serkku, oli rakennuttanut Helsingin Etelä-Esplanadille monikerroksisen huvikeskuksen, Apolloteatterin, joka sisälsi elävien kuvien esityksiä ja operettinäytöksiä järjestävän teatterisalin, anniskeluravintolan sekä yläkerrosten hotellin. Ståhlbergin valokuvaamo ja perheen asuintilatkin sijoittuivat samaan taloon.

1920-luvun värikkäiden omistajavaihdosten jälkeen Oy Alko Ab osti Neuvostoliiton valtiolta 1930-luvun alussa koko rakennuksen ja perusti siihen pääkonttorinsa sekä kieltolain päätyttyä v. 1932 Alkon myymälän nro 1. Viime ajat rakennuksessa on toiminut Oikeusministeriö.

Vuosina 1922-49 Iitin Mankalassa ja Vuolenkoskella kuvattiin useimmiten intohimodraamoja, ohjaajina mm. Erkki Karu, Valentin Vaala, Teuvo Tulio ja Roland af Hällström. Ilmari UnhonKoskenkylän laulun dramaattisin kohtaus oli koitua vuonna 1947 näyttelijä Tauno Palon kuolemaksi, kun hän putosi Mankalan pyörteiseen virtaan tukkilautan karattua kosken viemänä ulottumattomiin. Palo onnistui kuin ihmeen kaupalla pelastautumaan lopulta täysin uupuneena alavirran rantaan.

Iitin Vuolenkosken kylässä Kymijoen pohjoispäässä on näytetty näitä Mankalassa ja Vuolenkoskellakin kuvattuja elokuvia alkusyksyn ulkoilmaelokuvaesityksinä. Viime kerralla esitysvuorossa oli niin ikään osittain Vuolenkoskella kuvattu, Arto Paasilinnan romaaniin perustuva Risto Jarvan elokuvaJäniksen Vuosi. Kunniavieraaksi ja yleisön tavattavaksi sitä saapui katsomaan myös filmin pääroolin esittäjä Antti Litja.

Heinäkuun kahtena ensimmäisenä viikonvaihteena 2017 näistä draama- ja dokumenttielokuvista järjestetään 10 elokuvaa sisältävä näytössarja nimeltään Iitin Filmifestivaali.

Metkan mökit (81)

Sitikkalantie 372, 47490 Mankala Puh. 050 596 8579

Mökit sijaitsevat tyynesti virtaavan jokiosuuden rannalla valtakunnallisesti arvokkaassa perinnemaisemassa. Maatilalla on kaksi suurta ja kattavasti varusteltua uutta rantahuvilaa sekä yksi vanhempi, hyvin rakennettu perinteinen rantamökki. Lisäksi runsaan 500 metrin päässä joelta sijaitseva vanha torppa on kunnostettu majoitustilaksi. Torpalla on oma pihasauna sekä jokirannan uimapaikka ja vene. Jokirannasta voi vuokrata myös ponttoonisaunan. Asiakkaille vuokrataan kalastusvälineitä, perämoottoreita ja kirkkovenettä. Hyvät marja- ja sienimetsät aivan mökkien äärellä.

Yli-Kaitalan lomamökit ja Tilausravintola Ketunleipä (82)

Kaitalantie 323, 47490 Mankala Puh. 050 386 3737

Palvelukapasiteetiltaan lomakeskusten sarjaan runsaassa 20 vuodessa kasvanut Yli-Kaitalan matkailutila Kymijoen Kettujärven äärellä tunnetaan laadukkaista majoitustiloistaan, monipuolisista kalastus- ja muista ohjelmapalveluistaan, nykyaikaisesta tilausravintolastaan sekä mm. innovatiivisesta puolipallon muotoisesta monitoimisaunastaan – muiden perinteisten saunatilojen ja kylpyallaspalvelujen rinnalla.

Mökkimajoituksen ohessa Yli-Kaitalassa on myös hotellitason majoitushuoneita minikeittiöillä ja järvinäköalalla. Ravintolassa on täydet anniskeluoikeudet ja kokousvalmius jopa 120 hengen käyttöön. Herkulliset ruuat, tyylikkäät juhlakattaukset ja ystävällinen palvelu varmistavat Yli-Kaitalassa yksityis-tilaisuuksienkin asiakkaille hyvän mielen. Ruoka- ja virvoketarjoiluja toteutetaan tarvittaessa maatilan eri osiin rakennetuille leiripaikoille, esim. entisen Harakankosken kalastus- ja retkikeskukseen, sekä innovatiiviselle Sammalsaunalle ja näköalasauna Kettuun.

Kesällä 2017 Yli-Kaitalan ravintolarakennuksessa on esillä laaja valokuvilla, vanhoilla lehtileikkeillä ja noin 12 minuutin kestoisella videoesityksellä kuvitettu näyttely Kymijoen Mankalan koskialueella kuvatuista elokuvista ja jokinäkymistä ennen Mankalan Kaurakosken patoamista 1940-luvun lopulla. Videoesitykseen on kuvattu ilmasta myös koskialueen nykyistä jokimaisemaa. Mankala-näyttely on avoinna 19.8. asti.

Vuolenkosken kylä (83)

Lisätietoja: Vuolenkosken kyläyhdistys ry pj. Eero Paronen Puh. 0400 659 877

Iitissä toivotaan, että retkeilijät tekisivät vierailuja myös Pohjois-Iitin jylhälle järvialueelle, Kimolan suljetulle uittokanavalle ja Valtakunnan Vuoden Kyläksi 2014 valittuun Vuolenkosken kylään. Jo ennen valtakunnallista huomionosoitusta tämä Konniveden rantakylä Kymijoen uoman pohjoispäässä oli palkittu kolme kertaa Kymenlaakson parhaana kylänä.

Vuolenkosken suosittu kesätori kokoaa Kesäkuun alusta syyskuun loppuun lauantaisin klo 10-12 (ei 25.6.) 50 lähiruuan ja käsitöiden myyjää ja satoja kävijöitä Kymijoen pohjoispään rantaan Vuolenkoskentielle.

Kylän kesätapahtumia 2017: mm. Juhannuskokkojuhla 23.6. ja Veteraanitraktorien vetokisat 22.7. klo 11 alkaen. (Tuotto käytetään Vuolenkosken liikuntahallin hyväksi.) www.vuolenkoski.fi