Länsi-Kymen Kulttuuritie

Länsi-Kymen Kulttuuritiellä matkataan Loviisassa, Elimäellä ja Iitissä – ja piipahdetaan Pyhtäällä

Länsi-Kymen Kulttuuritien numeroiduista nähtävyyskohteista ja päätapahtumista sekä Strömforsin ruukin asioista kertovat kotisivut avautuvat yksittäin heti käyttöösi, kun klikkaat tämän sivuston reittikartan vieressä olevia punavärisiä käyntikohteiden ja tapahtumien nimiä.

Tämä 75 kilometrin pituinen maaseutureitti on maisemiltaan, nähtävyyksiltään ja historialtaan poikkeuksellisen antoisa ja lukuisten kesätapahtumien täyttämä – ja lapsetkin kokevat sen varressa monia riemastuttavia hetkiä. Matkan voi tietysti tehdä myös päinvastaisessa järjestyksessä sisämaasta merelle päin.

Ruotsin ja Venäjän välisen vanhan rajaseudun läpi vievä asfaltoitu kylätie – Länsi-Kymen Kulttuuritie – johdattaa matkailijat meren ääreltä Loviisasta Elimäen kautta Kymijoen yläjuoksun järvialueelle Iittiin.

Punahattuiset linnunpelättimet tervehtivät kulkijoita ja opastavat pysymään reitillä

Reitille on helppo saapua kaikista ilmansuunnista, sillä Kulttuuritie sijaitsee Valtatien 7 (E18), Valtatien 6 ja Valtatien 12 välissä Kymijoen länsirannalla. Sisääntuloliittymät ovat Loviisassa ja Ruotsinpyhtäällä Valtatiellä 7, Kouvolan Elimäellä Valtatiellä 6 ja Iitin Kausalassa Valtatiellä 12.

Kausalasta reitti jatkuu vielä viiden kilometrin pituisena maisematienä Suomen kauneimmaksi äänestettyyn Iitin kirkonkylään Kymijoen kolmen järven väliselle harjulle.

Sieltä johtaa suora tieyhteys Kuusankosken kautta myös Kouvolaan ja Lappeenrantaan. Pohjoisempi asfalttitie kiertää Kymijoen halkoman Pyhäjärven ympäri Jaalan kirkonkylälle ja Unescon maailmanperintö-kohteeseen Verlaan sekä Heinolaan.

Lännempänä kulkien voi ajaa Iitin Vuolenkosken rantakylän kautta Vierumäen Urheiluopistolle sekä Lahden ja Heinolan väliselle Valtatielle 5. Tai palata Valtatielle 12 ja jatkaa matkaa Lahden tai Kouvolan suuntiin.