Länsi-Kymen Kulttuuritie

Kulttuuritien esittely

Reitillä on 24 valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä, useita vanhoja kirkkoja ja joka vuosi yli tuhat taide- ja kulttuuritapahtumaa

Länsi-Kymen Kulttuuritien varressa järjestetään ympäri vuoden satoja laadukkaita ja vetovoimaisia kulttuuritapahtumia. Tarjolla on mm. kaksi klassisen musiikin festivaalia, Kymi Sinfoniettan ja sen solistien konsertteja, etno- ja jazzmusiikkia, rockjuhlia, lavatansseja, useita kesäteattereita ja muita teatteriesityksiä sekä monia kuvataiteen ja designin näyttelygallerioita ja laadukkaita käsityömyymälöitä.

Loviisassa, Kouvolassa ja muualla reitin varressa on kesällä avoinna 18 kotiseutu- ja erikoismuseota, joista vaikuttavin lienee Strömforsin ruukin Pajamuseo yli 250 vuotta vanhan vesirattaan voimalla toimivan jättiläiskokoisen iskuvasaran työnäytösten aikana. Loviisan taidenäyttelytiloista suosituimmat ovat prof. Riitta Nelimarkan Bongan linna ja kaupungin ylläpitämä Kulttuurikeskus Almintalo. Ne molemmat sijaitsevat Loviisan kirkon naapurissa.

Kouvolassa taidetarjonnan suurin keskittymä sijaitsee Kuusankoskella. Tärkeimmät tapahtumapaikat ovat kaupungin suurin kulttuurikeskus Kuusankoskitalo sekä vanhalla Kymintehtaan alueella toimiva Taideruukki. Muita Kuusankosken suosittuja tapahtumapaikkoja ovat Kettumäen kansanpuisto ja kotiseututalo sekä Kirkkomusiikkiviikostaan ja loistavista uruistaan tunnettu Kuusankosken kirkko.

Kouvolan keskusta-alueella sijaitseva Kouvolatalo on kaupungin toinen suuri kulttuurikeskus. Talossa sijaitsevat mm. Kouvolan taidemuseo Poikilo ja Kouvolan kaupunginmuseo Poikilo sekä musiikkiopisto.

Kymijoen puunjalostusteollisuuden historiaa esitellään laajimmin UPM:n ylläpitämässä ja UNESCON Maailmanperintökohteeksi vuonna 1996 valitussa Verlan puuhiomo- ja pahvitehdasmuseossa sekä StoraEnson ylläpitämässä Inkeroisten kartonkitehtaan vanhaan osaan perustetussa Ankkapurhan teollisuusmuseossa.

Kukkivia metsiä ja puutarhoja sekä laadukkaita puutarhamyymälöitä

Puutarha-asioiden harrastajillekin reitin varressa on muutamia vaelluskohteita. Niistä tunnetuin on Elimäelle jo 1902 perustettu ja yhä maamme suurin ja monipuolisin puulajipuisto Arboretum Mustila alppiruusu- ja atsaleametsineen. Sen yhteydessä on lisäksi kaksi taimimyymälä sekä Puistokahvila ja Mustila Viinin viinitupa ja -puoti.

Loviisan avoimet puutarhat -tapahtumasarja kaupungin kauneimmissa pihoissa sekä puutarhuri Eija Keckmanin 1,5 hehtaarin Elämyspuutarha Kymijoen rannassa Ruotsinpyhtäällä tarjoavat iloa ja hyviä vinkkejä kaikille kotipuutarhureille. Ja onhan Loviisa 1700-luvun linnoitustensa lisäksi myös kauniiden vanhojen puistojen rantakaupunki mm. 1860-luvun Esplanadeineen.

Kulttuuritien reittialue tunnetaan laajalti myös vanhoista kartanoistaan

Vuosina 1460–1929 valmistuneet reitin yhdeksän kirkkoa ovat historialtaan, arkkitehtuuriltaan ja taideteoksiltaan poikkeuksellisen arvokkaita. Vanhin on Pyhtään kirkko. Jumalanpalvelusten ja muiden kirkollisten toimitusten ohessa kirkoissa järjestetään ympäri vuoden myös taide- ja muita yhteisöllisiä kulttuuritapahtumia. Useimmat reitin kirkot palvelevat kesäisin myös tiekirkkoina.

Matkailukäytössä olevia kartanoitakin on puolenkymmentä. Niistä tunnetuin on historiankirjoistamme tuttu Anjalan kartano Ankkapurhan kulttuuripuistossa Kymijoen rannalla. Juhlavin kartanorakennus on arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelema, tänä vuonna tasan 200 vuotta täyttävä Moisio Elimäen Kirkonkylän itäreunalla. Moisio on tunnettu taidenäyttelyistään ja tilausravintolansa hyvästä ruuasta.

Arboretum Mustilan 120 hehtaarin suuruinen puulajipuisto sijaitsee puolestaan Mustilan kartanoalueen keskellä Elimäen kirkonkylän länsireunalla. Strömforsin entisen ruukkikartanon päärakennus on nykyisin ravintola- ja majoituskäytössä ja Etelä-Iitin Sääskjärven rannassa sijaitseva Perheniemen kartanon alue Perheniemen opiston kurssi-, majoitus- ja tapahtumakäytössä.

Kymijoen Pyhäjärven rannassa lähellä Verlaa sijaitsevassa Oravalan kartanossa järjestetään ryhmille opastettuja kartanokierroksia ja kahvituksia – ja kartanon rannasta jopa opastettuja veneretkiä Iittiin sekä lähialueen jokiväylille.

Maalaismarkkinoita, lähiruokatapahtumia sekä tuottaja- ja kesätoreja

Paikallisiin ruokaperinteisiin ja lähiruokaan on helppo tutustua alueen laadukkaissa ruokaravintoloisssa ja kahviloissa ja reitin maalaismarkkinoilla, suoramyyntitiloilla sekä tuottaja- ja kesätoreilla. Viime mainituista suosituimmat ovat ympäri vuoden palveleva Iitin Maatilatori ja Vuolenkosken kesätori.

Mansikoita voi hankkia Sipilän mansikkatilalta reitin vierestä Etelä-Kouvolan Ratulasta, ja kalaostoksiin suosittelemme Ahvenkosken siltojen viereisessä merenrannassa olevaa Fisherman’s Food -kalakauppaa.

Reitin vanhin torimarkkinaperinne on säilynyt voimissaan Loviisassa Raatihuonen edustalla. Satokauden huipennukseksi Elimäellä järjestetään syyskuun alussa perinteiset Pestoomarkkinat ja Lähiruokamessut. Ja Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma elokuun viimeisenä viikonloppuna on kauniiden rakennusten ihailun ohessa myös kirpputorien sekä pop up -ravintoloiden ja -katukeittiöiden juhla. Loviisan Laivasillalla ja puutalokortteleissa sekä mm. Arboretum Mustilan alueella ja Iitin kirkonkylässä on myös viihtyisiä kesäkahviloita. Hyviä lounasravintoloita on Loviisan lisäksi Strömforsin ruukissa ja mm. Kymijoen rannoilla Kuusankoskella vanhan Kymintehtaan lähes 150-vuotiaassa rakennusmiljöössä. Sen lähellä toimivan Pienpanimo Hopan yhteyteen avattiin kesällä 2019 Panimokahvila Vanha Kauppa. Kulttuuritien vetovoimaisin ruokailupaikka on kuitenkin Iitin Kausalan länsipuolella Valtatien 12 varrella sijaitseva automatkailijoiden suosikki Neste K Kausalan Matkakeidas. Sinne on helppo poiketa lastenkin kanssa, koska Matkakeitaassa on noutopöytäruokailun lisäksi tarjolla myös Hesburgerin ja Kotipizzan aterioita. Elimäen Neste K Alppiruusussa on myöskin suosittu lounaspöytä ruokailijoille päivittäin.

Maaseudun majoituskohteet sijaitsevat usein lähellä parhaita nähtävyyksiä

Loviisan ja Kouvolan kaupunkihotellien rinnalla Länsi-Kymen Kulttuuritien kulkijoita palvellaan monissa maaseudun majoitusliikkeissä. Niistä uusin on Iitin Urajärven rantaan Iitti Golfin viheriöiden naapuriin avattu Hotel Radalla. Yli-Kaitalan matkailutilan laadukkaiden lomahuviloiden ja päärakennuksen hotellityyppisten huoneiden, ravintolatilojen ja vuokrattavien rantasaunojen muodostama palvelukokonaisuus on Iitin kunnan toinen merkittävä matkailumajoittaja. Sen lähistöltä Kymijoen rannalta voi vuokrata ympäri vuoden majoitusta myös Metkan mökeiltä.

Maailmanperintökohde Verlan alueella on matkailijoille tarjolla ranta-alueiden viehättäviä vanhoja mökkejä ilman nykyajan moderneimpia mukavuuksia.

Korian taajaman etelälaidalla sijaitsee puolestaan hyvin hoidettu Mikkelän B&B matkailutila, ja Moision kartanon piharakennuksessa on tarjolla majatalomajoitusta aamiaisella, yhteiskäytössä olevilla wc- ja pesutiloilla ja yhteiskeittiöllä.

Strömforsin ruukissa Loviisan Ruotsinpyhtäällä on vanhan majatalon huoneiden lisäksi vuokrattavissa useista kunnostetuista vanhoista rakennuksista myös lomahuoneistoja. Strömfors Bed&Bistron tilavat huoneet ruukin 2-kerroksisen päärakennuksen yläkerrassa lumoavat vanhan ajan tunnelmallaan.

Karavaanareita palvellaan korkealaatuisilla rantakohteilla reitin molemmissa päissä. SF-Caravan Leininranta saunoineen ja kahviloineen sijaitsee Kymijoen Leininselän rannalla lähellä Kausalan Matkakeidasta, ja Loviisan kaupungin ylläpitämä Loviisa Camping vanhan puistoalueen ympäröimänä Loviisanlahden rannalla palvelee asiakkaitaan kahvion ohessa pitkän laiturin päässä olevalla uimakopilla ja laiturisaunalla.